header

klasse indeling armaturen

Wat houdt klasse 1, 2 en 3 in?

Veilig werken is in alle gevallen van belang. Daarbij speelt de keuze van het juiste verlichtingsarmatuur ook een rol. Halogeenarmaturen, LED-armaturen etc. kunnen op basis van hun specificaties worden ingedeeld in drie Klasses met toegestane toepassing.

sylvania-schijnwerper-feh-1000w-aluminium (1)                104791 

Armaturen klasse 1

Armaturen, zoals bouwlampen, mogen in klasse 1 uitsluitend buiten handbereik gebruikt worden bij een vaste opstelling hoger dan 2,5 meter. De armatuur moet enkelvoudig geïsoleerd en geaard zijn, evenals stof- en spatwaterdicht IP54.

Armaturen klasse 2

Een verplaatsbaar armatuur dat binnen handbereik gebruikt mag worden. Het armatuur is dubbel geïsoleerd en mag niet worden geaard. Wanneer de armaturen op een statief geplaatst worden, dan moeten de statieven voorzien zijn van een geïsoleerde handgreep en aan de hellingproef voldoen. Tevens zijn armaturen volgens klasse 2, slag- en stootvast en stof- en spatwaterdicht volgens IP54.

Armaturen klasse 3

Een verplaatsbaar armatuur met veilige spanning (tot 50 Volt). Deze armaturen mogen gebruikt worden in kelders, kruipruimtes en andere zeer nauw geleidende ruimten zoals ketels, scheepsbouw, staalconstructies et cetera. Het armatuur is niet geaard en mag binnen handbereik gebruikt worden. Voor veilige spanning moet wel de veiligheidstrafo boven de vloer worden geplaatst. Ook dit armatuur is slag- en stootvast en stof- en spatwaterdicht IP54.

Contactgegevens

A. van Nieuwenhuizen & Zn B.V.

Buitendijks 65
3356 LX Papendrecht
The Netherlands

E info(at)vannieuwenhuizen-bv.nl 
T +31 78 6428783 
F +31 78 6428784